Barsel i ensomhedens land

Barsel er lig med hygge med baby og god tid til at drikke kaffe med veninderne. Virkeligheden er dog ofte en anden. For mange forældre står barselstiden på ensomhed, dårlig samvittighed og skyldfølelse.

Op imod hver fjerde forælder på barsel har ofte følt sig ensom. Derudover har op imod hver fjerde følt dårlig samvittighed eller skyldfølelse. Det viser en spørgeskemaundersøgelse blandt 470 forældre på barsel (bedrebarsel.dk). Derfor er det glædeligt, at Maria Durhuus sætter ensomhed på dagsordenen i Hvidovre Avis onsdag den 12. februar.

Men hvordan bryder vi den negative cirkel og sikrer, at de svære følelser ikke overtager og munder ud i en fødselsreaktion? Hvordan sikrer vi forældrenes trivsel og derfor en god start for det lille barn?

I Hvidovre Kommune kan førstegangsforældre deltage i forløbet Familieliv Hvidovre og alle nybagte forældre kan takke ja til besøg af sundhedsplejerske og mødregruppe. Det er fine tilbud, som nogle har glæde af. Jeg oplever imidlertid, at der mangler et tilbud, som har fokus på forældrenes behov og interesser.

I Barselsnetværk Hvidovre møder jeg i hvert fald ofte kvinder, der savner at kunne tale mere ærligt om det at være på barsel og/eller være forælder. Det handler om social støtte og et meningsfuldt fællesskab, men også bare at få lov at tænke på noget andet end baby, bleer og mos.

”Det er præcis den her type af aktiviteter, jeg savner her på min barsel. Jeg kaster snart op over cafébesøg”.

Derfor tog jeg tilbage i januar 2019 initiativ til Barselsnetværk Hvidovre. Barselsnetværket inviterer forældrene og deres babyer til workshops i Børnesundhedshuset den første fredag i måneden. Og det handler om alt andet end baby! Programmet består af en blanding af workshops om for eksempel forventningspres, den gode barsel og work-life-balance samt byvandringer og sanketure. Barselsnetværket bliver drevet i samarbejde med Sundhedsplejen og Aftenskolen Fora Hvidovre.

”Ej min barsel starter først slut marts! Æv! Jeg håber der kommer lignede arrangement igen”

”Men jeg følger med, og glæder mig over de her arrangementer. Dem manglede jeg i første barsel! Så tak!”

Som det ser ud i dag kommer Barselsnetværk Hvidovre desværre ikke ud til alle dem, som kunne have glæde af tilbuddet. Der er derfor brug for, at både sundhedsplejerskerne og andre fagpersoner med kontakt til forældre på barsel får viden om tilbuddet. Samtidig er det vigtigt, at barselsnetværket bliver udviklet i tæt dialog med deltagerne, så vi er sikre på, at workshops og samtaler rammer plet i forhold deres behov. Ingen fortjener nemlig en barsel i ensomhedens land!

”Øv, ville så gerne have været der, men jeg lå inde på barselsgangen. I har ikke hendes slides eller sådan noget man kan få, hvis man gik glip af det?”.

*Alle citater er fra barselsnetværkets facebookgruppe.

Indlægget har været bragt i Hvidovre Avis den 26. februar 2020:
https://www.hvidovreavis.dk/artikel/barsel-i-ensomhedens-land-behov-for-nye-destinationer/1000353077.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *